Varför använda UV-filter?

Vad är ett UV-filter och vad ska det användas till?

Filteregenskaper

Ett UV-filter är ett färglöst filter som absorberar de ultravioletta strålarna och tar bort oskärpa som kommer av uv-strålarna. Det som på engelska brukar kallas haze. De kan även tack vare detta förbättra färgåtergivningen.

UV-filter som skydd

Vi brukar ofta förorda att man använder något skydd för frontlinsen på sitt objektiv. Det finns tre vanliga sätt att skydda frontlinsen, med för- och nackdelar.

Det första och kanske vanligaste som man tänker på som skydd är linsskyddet, eller objektivlocket. Fördelen är att det ger ett gott skydd mot både damm och stötar och repor. Nackdelen är uppenbar, nämligen att man måste ta bort locket när man ska använda kameran, och det skyddar då inte mot varken damm eller fysisk åverkan. Vi rekommenderar objektivlock när objektivet ska förvaras under en tid.

Det andra skyddet är motljusskyddet. Det ger ganska bra skydd mot både stötar och repor, då det behövs något som når in ända till frontlinsen för att göra åverkan. Det gäller speciellt på längre brännvidder (teleobjektiv) där motljusskyddet kan vara ända upp till 1 dm djupt. En annan fördel är att motljusskyddet ger skydd när kameran används. Nackdelen är att det inte finns något dammskydd alls. Vår rekommendation är att använda motljusskydd när det är praktiskt för ljusets del, och se den skyddande egenskapen som en bonus.

UV-filtret ser vi som det tredje, och bästa, sättet att skydda sin frontlins. Fördelarna är att det ger både damm-, stöt- och repskydd, även när kameran används. Filtret kan sitta på från att man köper sitt objektiv. Nackdelarna är få, om några. Därför anser vi att UV-filter är ett filter du alltid bör ha monterat på alla dina objektiv.

Ett bra exempel på detta är den gången min då 2-årige son skulle hjälpa mig och lyfta ner kameran från en byrå, men råkade tappa den. UV-filtret gick i kras, men objektivet klarade sig som tur var. Istället för 5000 kr i kostnad för ett nytt objektiv, så kostade det den gången enbart 109 kr.

Andrahandsvärdet

Man ser ofta i annonser för objektiv att man anger att "UV-filter på sedan dag 1!", vilket ger köparen en stor sannolikhet att objektivets frontlins är helt fri från smårepor och andra skador. Så att använda UV-filter kan absolut höja andrahandsvärdet på ditt objektiv.  

Välkommen

Fotofyndet är en svensk webbutik för kameratillbehör. Vårt motto är konkurrenskraftiga priser och högsta tänkbara personliga service till alla kunder.

Sökmotorkonsult

Google PageRank Checker

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)